Skip to content

Walki hyödyntää tekoälyä raportoinnin ja analytiikan tehostamiseen

Walki

Kun yhdistetään liiketoiminnan asiantuntemus ja tekoälyn voima, syntyy jotain ainutlaatuista. Pakkausteollisuuden edelläkävijäyritys Walki on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin integroimalla generatiivisen tekoälyn Anaplan-alustaan. Tämä yhdistelmä nopeuttaa raporttien laatimista ja varmistaa olennaisten tietojen syvällisemmän analyysin.

twoday-walki-anaplan-reference-case-image (1)
twoday

"Tekoäly on automatisoinut raporttien laatimista ja vähentänyt turhaa päällekkäisyyttä. Se antaa meille etumatkaa siihen, että tiedämme tarkemmin mitä analysoida, kun raporttien laatimista ei tarvitse aloittaa alusta joka kuukausi"

- Filip Björndahl, Head of Business Controlling, Walki

twoday

Walki lyhyesti

Walki on kasvava kansainvälinen konserni, joka suunnittelee ja valmistaa pakkauksia ja teknisiä materiaaleja. Walkin toiminta on organisoitunut kolmeen liiketoiminta-alueeseen (kuluttajapakkaukset, teollisuuspakkaukset ja tekniset materiaalit) ja sillä on toimintaa kahdessatoista eri maassa. Walkin tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa, Saksassa, Belgiassa, Espanjassa, Ranskassa, Puolassa, Isossa-Britanniassa ja Kiinassa.

Innostava esimerkki tekoälyn hyödyntämisestä

Kerroimme aiemmin, kuinka Walki on ottanut Anaplanin käyttöön toiminnan suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Rakentaaksemme Anaplanista entistä tehokkaamman työkalun, lähdimme yhdessä ideoimaan selkeitä käyttökohteita, joissa generatiivisesta tekoälystä on heille apua.

”Tekoäly tulee joka tapauksessa olemaan merkittävässä roolissa tulevaisuudessa, joten on tärkeää olla mukana heti alusta alkaen ja ymmärtää sen tuomat mahdollisuudet ja myöskin rajoitukset. Ensimmäiset käyttökokemukset auttavat meitä oivaltamaan uusia käyttökohteita ja hyödyntämään dataa uudella tavalla,” toteaa Walkin Head of Business Controlling, Filip Björndahl.

 

Walkin matka on innostava esimerkki myös muille tekoälyn käyttöönoton alkuvaiheessa oleville yrityksille. Tekoälyn integroiminen olemassa olevaan tietoalustaan voi vaikuttaa jännittävältä askeleelta, mutta Walki on osoittanut, että se voi olla myös helposti lähestyttävä, kynnykseltään matala prosessi. Pääsimme projektissa helposti liikkeelle ja tuloksia saatiin nopeasti.

”Meillä on twodayn kanssa vuosia jatkunut yhteistyösuhde ja twodayn tiimi on ollut hienosti tukemassa ja tuottamassa meille uusia kehitysideoita matkan varrella, joten myös tähän projektiin oli helppoa ryhtyä”, kertoo Björndahl

Walkin lähtökohdat ja tavoitteet tekoälyn käytölle

Projektin keskiöön valikoitui johdon raportointi. Kaiken pohjalla oli selkeä tarve: yhtenäistää ja tehostaa raportointia sekä hahmottaa paremmin syitä budjetoitujen ja toteutuneiden tulosten eroihin.

Tavoitteenamme oli löytää vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitkä ovat suurimmat ajurit ja muuttujat (volyymi, myynti, muuttuvat ja kiinteät kustannukset)?
  • Miltä liiketoimintalinjoilta ja tehtailta suurimmat erot tulevat?
Walkilla on useita toimipaikkoja ympäri Eurooppaa, joista raportoidaan kuukausittain. Liikkeelle lähdettiin siitä, miten voidaan tuottaa standardisoituja maakohtaisia raportteja tuloslaskelmasta EBITDA bridge -näkökulmasta. Eli miten esimerkiksi volyymi, raaka-ainehintojen muutokset ja materiaalien hinnat vaikuttavat oleellisesti tulokseen.

Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen käytännössä

”Integroimme Anaplaniin generatiivisen tekoälyn, joka analysoi tuloslaskelman ja tuottaa tiivistettyjä raportteja eri organisaatiotasoilta. Käyttäjät voivat myös esittää tarkentavia kysymyksiä Anaplanissa olevasta datasta. Jos esimerkiksi volyymit muuttuvat, voidaan kysyä, mitkä asiakkaat ja tuotteet ovat vaikuttaneet muutokseen,” kertoo twodayn seniorikonsultti Henrikki Lehtola.

Raporteista saadaan sitä isompi hyöty mitä ylemmälle tasolle mennään: esimerkiksi konsernitason raportissa nähdään, mitkä toimipaikat ja liiketoimintalinjat ovat olleet suurimpia muutoksen ajureita. Suurista datamassoista tunnistetaan merkittävimmät tekijät, jotka esitellään tekstimuodossa. Käyttäjä voi tämän perusteella syventyä dataan tarkemmin. Näin raportointi yhtenäistetään kaikissa toimintamaissa ja loppukäyttäjät voivat tarvittaessa täydentää tietoja.

Lisää aikaa lukujen analysointiin

Sovellus on madaltanut walkilaisten kynnystä tekoälyn käyttöön, koska se on helppokäyttöinen ja tarjoaa hyödyllistä tietoa. Se nopeuttaa loppukäyttäjän pääsyä oikeiden lukujen analysointiin ja vähentää tarvetta etsiä tietoja itse. Sovellus tarjoaa valmiita syötteitä, jotka mahdollistavat nopeamman reagoinnin. Yksinkertaistettuna: Sovellus muuntaa talousluvut tekstiksi ja selittää syyt lukujen taustalla, tarjoten samalla näkemyksiä.

”Tekoäly on automatisoinut raporttien laatimista ja vähentänyt turhaa päällekkäisyyttä. Se antaa meille etumatkaa siihen, että tiedämme tarkemmin mitä analysoida, kun raporttien laatimista ei tarvitse aloittaa alusta joka kuukausi”, hehkuttaa Björndahl.

 

Projekti ei ole ollut walkilaisille vain tekninen haaste, vaan se on myös lisännyt ymmärrystä siitä, mitä tekoälyllä todella voi saavuttaa ja missä sen rajat ovat. Kokemus ja tulokset ovat tuoneet lisää ymmärrystä tarvittavasta datasta ja mahdollistaneet raportoinnin standardisoinnin, joka tuottaa yhtenäisiä ja täydennettävissä olevia raportteja.

Kohti laajempaa tekoälyn käyttöä

Projektin tuomat opit ja tulokset ovat antaneet Walkille resursseja tekoälyn laajempaan käyttöön. Björndahl näkee projektin lähtölaukauksena syvemmälle tekoälytyöskentelylle:

”Projektin myötä on vahvistunut käsitys siitä, että tekoälyn hyödyntäminen ei ole valinta, vaan siihen täytyy osallistua. Mitä nopeammin tekoälyn hyödyt ymmärretään, sitä nopeammin voidaan rakentaa tarvittavat taustajärjestelmät.

 

Björndahlin mukaan tekoälyn käyttöönoton alkuvaiheessa on erityisen tärkeää korostaa muutosjohtajuutta. On kyettävä ajamaan sisään uusia toimintamalleja ja perustelemaan tekoälyn hyödyt koko organisaatiolle. On tärkeää saada ihmiset mukaan muutokseen ja ymmärtämään sen hyödyt niin omassa työssään kuin koko organisaatiossa.

”Kun joku kysyy minulta tämän projektin jälkeen, haluammeko lisätä tekoälyn hyödyntämistä vai vähentää sitä, vastaan ehdottomasti lisätä,” kiteyttää Björndahl.

 

Tekoälyn kehitys kulkee kovaa vauhtia eteenpäin, ja Walkin esimerkki on osoitus siitä, kuinka yksikin sovellus voi muokata tulevaisuutta – ei vain yhden toimipisteen tai tiimin toimintaa, vaan koko organisaation strategista suuntaa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä.

Voisimmeko vauhdittaa sinun yrityksesi dataohjattua päätöksentekoa ja liiketoiminnan kehittämistä? Jätä yhteystietosi alla olevan lomakkeen kautta tai ota suoraan yhteyttä Vesa Pahkamaahan, jonka tiedot löydät alempaa.

Onnistumisia muiden asiakkaidemme kanssa

Sponda otti avullamme Copilot for Microsoft 365:en koko organisaationsa käyttöön: Tuottavampi tekoäly alkaa henkilöstön kouluttamisesta

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda otti avullamme Copilot for Microsoft 365:en käyttöönsä. Onnistuneen käyttöönoton avaimena oli henkilöstön aktiivinen koulutus Copilotin käyttöön jo ensimmäisistä vaiheista alkaen. Hanke osoitti, ettei tuottava ja tehokas tekoälyn käyttö riipu vain valituista teknologio...

Puolessa vuodessa uusi intra käyttöön – autoimme Opetushallitusta parantamaan sisältöjen saavutettavuutta sekä löydettävyyttä

Opetushallitus (OPH) otti käyttöön uuden pilvipohjaisen intranetin toukokuussa 2024. Uusi intranet on toteutettu Microsoftin M365-pilveen, SharePoint Online -yhteistyöympäristöön.

Tuimme Geologian tutkimuskeskusta työtapojen ja työyhteisö­viestinnän muutosprojektissa

Autoimme Geologian tutkimuskeskusta (GTK) muutosprojektissa, jossa keskityttiin työtapojen ja Microsoft 365 -työkalujen käytön yhtenäistämiseen sekä työyhteisöviestinnän selkeyttämiseen.