Skip to content

Microsoft Fabricin uudet ominaisuudet julki Ignite-tapahtumassa

Dec 22, 2023 11:08:40 AM Mikko Kärki, Business Unit Director, Data and Analytics

Microsoft Ignite -tapahtuma marraskuussa 2023 toi tullessaan joukon merkittäviä päivityksiä, jotka nostavat Fabricin uudelle tasolle. Tässä blogissa pureudumme syvemmälle näihin uusiin ominaisuuksiin ja niiden vaikutuksiin data-alustakehitykseen.  

Aiemmassa blogikirjoituksessamme olemme esitelleet Microsoft Fabricin keskeisimmät ominaisuudet.  

Fabric on nyt tuotantokäytössä 

Ignite-tapahtumassa juhlistettiin Fabricin valmistumista tuotantokäyttöön. Microsoftin mukaan Fabric edustaa tekoälyaikakauden analytiikka-alustaa, joka helpottaa datan hallintaa ja erityisesti sen virtualisointia. Virtualisoinnin ansiosta ensimmäisen kerroksen integraatioita ei tarvitse enää rakentaa koodaamalla, mikä säästää aikaa ja tehostaa datan käyttöä liiketoimintalogiikan rakentamisessa. 

Datan hallinta muuttuu ja Copilot avustaa 

Tekoälyn nousu vaikuttaa merkittävästi datahallintaan, ja organisaatioiden tulee huomioida useita näkökulmia tässä kehityksessä. Kasvava datan tarve edellyttää integraatioita uusista tietolähteistä, joita ei välttämättä ole aiemmin hyödynnetty. Kun käyttäjäkunta laajentuu myös vähemmän kokeneisiin datatyökalujen käyttäjiin, esimerkiksi liiketoiminnoista, täytyy heille tarjota helpommin omaksuttavia työkaluja.  

Yksi merkittävä julkistus, Microsoft Copilot, tulee vaikuttamaan kaikkiin Microsoftin tuotteisiin - myös Fabriciin. Copilotin integrointi datakehittäjien työvälineisiin Fabricissa muuttaa kehittäjien työskentelyä merkittävästi ja tuo heidän työhönsä selkeän tuottavuusloikan. Fabricin Power BI-puolelle on myös tuotu Copiloteja avuksi, mikä tehostaa kehittäjien työtä ja mahdollistaa uusien kehittäjien helpomman pääsyn eri teknologioihin. 

Tulevaisuudessa työkalut, jotka eivät sisällä Copilotia, saattavat tuntua vanhanaikaisilta. Tekoälyn ja luonnollisen kielen käyttöliittymään integroitumisen myötä työskentelyprosessit muuttuvat entistä intuitiivisemmiksi ja tehokkaammiksi. Organisaatiot voivat odottaa, että tekoälyyn perustuvat työkalut ovat olennainen osa modernia datahallintaa, ja niiden hyödyntäminen on avain kilpailuedun saavuttamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. 

Mitä Fabricissa on nyt tuotantovalmiina? 

Kaikki Fabricin ennakkokäytössä olleet ominaisuudet ovat nyt siirtyneet tuotantokäyttöön, mukaan lukien lakehouse- ja warehouse-tyyppiset työkuormat. Asiakkaat voivat hyödyntää Fabricissa samoja kyvykkyyksiä kuin Synapse-, Azure- tai muissa relaatiotietokannoissa, ilman, että heidän tarvitsee rakentaa integraatioita kokonaan uudelleen. Lakehouse- ja data science -moottorien toiminnallisuudet ovat Fabricissa tuotannollisella tasolla ja ne tarjoavat kattavat mahdollisuudet data-alustan rakentamiseen. 

Snowflake- ja Azure SQL-peilaus 

Snowflake-peilaus tuo merkittävää etua niille asiakkaille, jotka haluavat siirtyä lakehouseen ja hyödyntää Snowflakeen jo tehtyä investointia. Azure SQL -peilauksen avulla puolestaan operatiivinen data saadaan helposti data-alustan käyttön. Tämä mahdollistaa taulujen päivittymisen OneLakeen ilman monimutkaista laskemislogiikkaa integraatiokerroksessa, joka varmistaa, että mm. muuttuneiden tietueiden tunnistaminen toimii luotettavasti. 

Power BI osana Fabricia 

Uusi Power BI sisältyy nyt osaksi Fabricia, mikä vaatii organisaatioilta päätöksiä uusien kyvykkyyksien hallinnointiin liittyen. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että monilla yrityksillä on jo olemassa hallintamallit, jotka on suunniteltu Power BI:tä varten. Palvelu ja sen asetukset toimivat pääosin kuten ennenkin, mutta nyt on huomattavasti enemmän hallittavia osa-alueita, joihin organisaatioiden tulisi kiinnittää huomiota. Ilman selkeää suunnitelmaa kapasiteetin käytöstä voi syntyä ongelmia, ja siksi organisaatioiden tulee olla valmiina reagoimaan nopeasti. 

Databricks ja Uudet APIt 

Mielenkiintoisena käyttöskenaariona voi mainita sen, että Databricksista voi tuoda dataa suoraan Fabriciin tai vaihtoehtoisesti Databricksiä voi ajaa siten, että OneLake toimii varastona. Uudet APIt mahdollistavat objektien luomisen ja muokkaamisen tietovarastopuolella eli metadataohjautuvan kehittämisen. Vaikka lakehousen puolella on vielä joitain yksittäisiä puutteita, kehitys etenee jatkuvasti. 

Muut kiinnostavat julkaisut 

Uudet julkistukset eivät kuitenkaan lopu tähän, vaan listasta jää ulos monia mielenkiintoisia asioita, jotka eivät millään mahdu yhteen blogitekstiin. Näistä muutamia mainintoja ovat esim. Fabricin Git-integraatio sekä uusi API, joka mahdollistaa useiden notebookien ajamisen rinnakkain. 

Myös Power BI:n puolella tapahtuu ja esimerkiksi uusina ominaisuuksina löytyy semanttisten mallien ”scale-out”-toiminnallisuus. Microsoftin roadmapilta löytyy myös kauan odotettu työtilojen oma identiteetti, joka tulee helpottamaan mallien päivitystä varsinkin isoissa organisaatioissa. 

Microsoft lupasi myös tulevaisuudessa tarjota valmiita työkaluja Synapse-Fabric-migraatiota varten. 

Yhteenveto 

Fabricin päivitykset avaavat uusia mahdollisuuksia data-alustakehityksessä. Organisaatioille tarjoutuu tilaisuus tehdä siirtymä relaatio- ja warehousemaailmasta lakehousemaailmaan, koska Fabric mahdollistaa lakehousearkkitehtuurin pohjautuvat ratkaisut, joissa rinnalla osa liiketoimintalogiikasta on mahdollista suorittaa warehouse-tyyppisessä moottorissa. Fabricin jatkuva kehitys luo mielenkiintoisia näkymiä datan hyödyntämiseen ja liiketoimintalogiikan kehittämiseen. 

twoday on kokenein Microsoft Fabric -asiantuntija Suomessa 

Aiemmissa blogiteksteissämme olemme kertoneet, kuinka Microsoft valitsi meidät yksinoikeudella Suomessa Microsoft Fabricin yksityiseen ennakkokäyttöohjelmaan ja meillä on kertynyt arvokasta kokemusta tästä uuden sukupolven tietoalustasta vuoden 2023 alusta. Tämän ansiosta olemme kokenein Microsoft Fabric -asiantuntija Suomessa.  

Aiheeseen liittyvät artikkelit