Skip to content

Taksi Helsinki säästää optimointiratkaisun avulla ympäristöä ja julkisia varoja

Taksi Helsinki

Kela tukee vuosittain miljoonia taksilla tehtyjä matkoja terveydenhuoltoon yli 150M€:lla. Korvausten tarkoitus on turvata kaikille pääsy terveyspalveluihin. Kelan tukemia taksimatkoja pyritään yhdistelemään, jolloin samassa taksissa matkustaa useampi asiakas. Yhdistelyn myötä Kelan kustannukset palvelun tuottamiseksi laskevat ja ympäristövaikutukset pienenevät. Kehitimme Taksi Helsingille ratkaisun, joka yhdistää kyytejä mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

twoday-case-twoday-auttaa-saastamaan-ympäristoa-ja-julkisia-varoja-Taksi-Helsingin-kanssa-2 (1)

Optimointialgoritmi avuksi kyytien yhdistelyyn

Hyvien kyytiyhdistelmien löytäminen ei ole helppoa. Kaikkien matkustajien tulee ehtiä ajoissa perille, matkat eivät saa pidentyä kohtuuttomasti, yhteenlasketun ajomatkan tulee lyhentyä riittävästi ja kaikkien tulee mahtua ajoneuvoon. Useamman asiakkaan autoon nouseminen ja sieltä poistuminen vaatii myös hetken lisäaikaa matkan varrelle. Kaikkien yksityiskohtien tulee olla huomioituna yhdistelyehdotuksissa, jotta asiakaskokemus säilyy hyvänä ja yhdistelyn tavoitteisiin päästään.

twoday-auttaa-taksi-helsinkia-saastamaan-ymparistoa-ja-julkisia-varoja

Kuva 1: Esimerkki kahdesta tilauksesta, joissa yhteenlaskettu ajomatka lyhenee 29% kun asiakkaat käyttävät samaa ajoneuvoa.

Taksi Helsinki toimii kahdeksassa maakunnassa Kela-kyytien palveluntarjoajana. Me twodaylla sovelsimme aiemmin kehittämäämme optimointialgoritmia kyytien yhdistelyyn yhdessä Taksi Helsingin ja välitysjärjestelmän toimittajan MTI:n kanssa.

Optimointi soveltuu tilanteisiin, joissa tehdään useita samankaltaisia päätöksiä samanaikaisesti ja vaikutukset ovat mitattavissa. Kyytien yhdistelyssä tilanne on mittarien valossa selkeä – mitä vähemmillä ajokilometreillä asiakkaat pääsevät perille sen parempi.

Valtaosa tilauksista on mahdollista yhdistää toiseen tilaukseen, jos reunaehdot täyttyvät. Jokaisen kyydin kohdalla on päätettävä, yhdistelläänkö vai ei, ja jos yhdistellään niin mihin. twodayn algoritmi kykenee käymään läpi lukuisia yhdistelyvaihtoehtoja lyhyessä ajassa ja palauttaa käyttäjälle parhaat ehdotukset.

Odotukset ylittänyt ratkaisu auttaa varmistamaan kyytien saatavuuden

Taksi Helsingin palvelupäällikkö Teemu Niemelän mukaan kyytien yhdistelyyn kehitetty ratkaisu on toiminut todella hyvin.

twodayn ratkaisu on ylittänyt odotukset. Saamme Kela-kyydeistä viidenneksen yhdisteltyä ja olemme tässä Suomen tehokkain toimija. Pelkästään Uudellamaalla säästetään vuositasolla yli 250 000 ajokilometriä tehokkaan ja automaattisen kyytienyhdistelyn avulla. Rahallinen säästö on noin kaksinkertainen kilometrisäästöön verrattuna”, Niemelä kommentoi.


Käyttäjilleen tuetut taksimatkat ovat olennainen osa arkea ja niiden saatavuus välttämätöntä. Yhdistelyn myötä pyritään varmistamaan, että jokainen kyytiä tarvitseva sen myös saa. “Kun samalla autolla palvellaan useampaa asiakasta, parannetaan samalla autojen saatavuutta ja säästetään ympäristöä”, toteaa Niemelä.

“Halusimme saada käyttöömme mahdollisimman tehokkaan ratkaisun yhdistelyihin ja päädyimme siksi twodayhin. Olemme olleet yhteistyöhön hyvin tyytyväisiä.”

 

Moni yritys tavoittelee kustannussäästöjä, sujuvampaa asiakaskokemusta, nopeampia toimituksia ja parempaa saatavuutta. Nämä ovat usein vaikeita asioita, joihin ei ole helppoja ratkaisuja. Matemaattisen optimoinnin avulla voimme kuitenkin ratkaista monimutkaisia ongelmia ihmistä tehokkaammin — ja saavuttaa vähemmillä resursseilla enemmän.

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä.

Voisimmeko vauhdittaa sinun yrityksesi toimintaa optimoinnin avulla? Jätä meille yhteydenottopyyntö alla olevan lomakkeen kautta tai ota suoraan yhteyttä Joonas Ollilaan, jonka yhteystiedot löydät alta.

Onnistumisia muiden asiakkaidemme kanssa

Tamro laittoi analytiikan ja tietopalveluiden perustan kuntoon modernilla data-alustalla

Tamro, Suomen johtava lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelija, modernisoi toimintaansa rakentamalla innovatiivisen data-alustan. Sen avulla saadaan ajantasaista tietoa asiakkaille sekä sisäiseen raportointiin. Lisäksi se mahdollistaa kokonaan uudenlaisten datapalveluiden kehittämisen.

Go On uudistaa työnvälitystä tekoälyn avulla

Henkilöstöpalveluita tarjoava yritysketju Go On päätti ottaa käyttöön tekoälysovellus twoday AI Agentin eri toiminnoissaan. Sovelluksen käyttöönoton taustalla oli tarve sujuvoittaa erilaisia prosesseja, kuten eri sidosryhmien välistä viestintää, sisäistä tiedonhakua ja markkinointia.

Säästöpankkiryhmä käynnistää merkittävän liiketoimintauudistuksen Microsoft-pilven avulla

Mittava liiketoimintakehityshanke sisältää konkreettisia askeleita kohti Säästöpankkiryhmän digitaalisen vision toteuttamista. Uudistus mahdollistaa henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun saumattoman yhdistämisen, mikä tulee näkymään yhä sujuvampana ja helpompana asiointina niin asiakkaiden kuin ...