Skip to content

Luotettavuus ja toimivuus keskiössä HUS:in laskutusjärjestelmän uudistuksessa

HUS

HUSin asiakaslaskutusjärjestelmä on ollut twodaylle innostava projekti, jossa on ohjelmistokehityksen lisäksi tehty myös prosessikehitystä. Työ on nyt loppusuoralla. twodayn Scrum Master Tommi Lilja avaa HUS-projektia, siinä hyväksi havaittuja käytäntöjä ja onnistumisen edellytyksiä.

Lääkärin asuun pukeutunut henkilö näppäilee tietokonetta

Asiakasmaksulaki ja -asetus ovat tulleet parin viime vuoden aikana tutuiksi Tommi Liljalle ja koko tiimille. Toimialan keskeiset käsitteet, säännöt ja niiden soveltaminen, HUSin omat käytännöt – kaikki täytyy ymmärtää perinpohjaisesti, kun haluaa saada aikaan laadukkaan ja luotettavan asiakaslaskutusjärjestelmän. 

”HUS-projekti on vaatinut kykyä omaksua monimutkaisia juttuja, ja sen jälkeen taitoa toteuttaa ne”, Lilja tiivistää. 

HUSin asiakaslaskutusjärjestelmän uudistaminen on iso hanke jo yksistään siksi, että HUS on Suomen suurin sairaanhoitopiiri. Siellä saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta, joten asiakaslaskutuksen on todella syytä toimia vikkelästi, täsmällisesti ja loogisesti.

Tommi Lilja seisoo ulkona kerrostalon edustalla

Kuva: Projektin Scrum Master Tommi Lilja

HUSin asiakaslaskutus – valtava määrä dataa

twoday toteutti HUSille ison järjestelmän osakokonaisuuden, joka sijoittuu eri lähde- ja kohdejärjestelmien väliin.

Tiedot välitetään twodayn rakentamalle ”tontille” potilastietojärjestelmästä FHIR-sanomina. Järjestelmä käsittelee ne sääntöjen ja käytäntöjen mukaisesti niin, että jokaiselle potilastapahtumalle löytyy oikea hinta. Sen jälkeen tiedot välitetään standardisanomina eteenpäin: ne päätyvät HUSin kirjanpitoon ja laskuina asiakkaille. 

Kun kyse on sote-alasta, oikean hinnan löytäminen ei aina ole kovin yksinkertaista. Järjestelmän pitää ottaa huomioon esimerkiksi maksukatot, pitkäaikaishoitopäätökset, erilaiset vuosikertymät, lukuisat muut lakisääteiset ja HUS-spesifit käytännöt sekä potilaiden muuttuvat tilanteet. 

HUS-asiakaslaskutusjärjestelmä toteutettiin mikropalveluarkkitehtuurilla käyttäen Azure-pilviympäristöä. Sen ytimessä on Java-teknologia ja siinä hyödynnetään ODM-sääntömoottoria, jonka avulla HUS pystyy itse hallinnoimaan sääntöjä ja pitämään osaltaan laskutusjärjestelmää yllä.

Kehityksessä on siis käytetty moderneja ohjelmistokehitysteknologioita, joita on täydennetty tehokkuutta ja hallintaa lisäävillä automaatioratkaisuilla, kuten sääntömoottorilla, joka helpottaa muutosten tekemistä järjestelmään säännöstöjen muuttuessa. Esimerkiksi kun asiakasmaksulain uudistus muutti heinäkuussa 2021 muun muassa alaikäisten lasten käynnit maksuttomiksi, sääntömoottorin (ODM) avulla hinnoittelu pystyttiin sovittamaan muutosten mukaiseksi – ketterästi ja ilman koodaustaitoja tai erillistä IT-projektia.

HUSin asiakaslaskutusjärjestelmässä liikkuu valtava määrä dataa, joten järjestelmän luotettavuus ja toimivuus on ehdottoman tärkeää. Niinpä twoday on panostanut automaatiotestaukseen mittavasti ja projektin alusta asti.

HUSin laskutusjärjestelmän varsinainen käyttöönotto tehtiin vuodenvaihteessa. Prosessien kuvauksia tehtiin jo alkuvaiheessa, ja määrittelijöiden ja toteutustiimin jatkuvaa vuoropuhelun on jatkettu läpi koko projektin. 

”Tarkoituksena on luovuttaa ylläpitoon paketti, jossa kuvaukset ja toteutus ovat synkassa. Näin ylläpitäjäkin on heti kartalla järjestelmän suhteen”, Lilja sanoo.

Ketterää ja kurinalaista ohjelmistokehitystä

Ketterää kehitystä ei pidä runnoa joka projektiin, mutta sote-järjestelmien kehittämiseen se soveltuu yleensä mainiosti. Scrum-menetelmälle on ominaista kokeilevuus. Otetaan askel, ja jos jää vaikuttaa ritisevän jalan alla, palataan takaisin ja yritetään toista kautta – sen sijaan, että pyrittäisiin väkisin etenemään ennalta määrättyä reittiä, koska suunnitelmat kerran niin sanovat. 

Ketterä tekeminen on kurinalaista toimintaa. Tehdään tiettyjä asioita säännöllisessä rytmissä, mikä heijastuu siihen että projektin osat pysyvät paremmin synkronissa ja ajan tasalla”, Lilja sanoo.

HUS-projekti: hyvien käytäntöjen top 3

twodaylla on aina tunnettu ja tunnustettu hyvän pohjatyön merkitys, ja iso laskutusjärjestelmän uudistushanke osoitti, että siinä ollaan oikealla tiellä. Scrum Master Tommi Lilja listaa seuraavassa kolme asiaa, jotka ovat hankkeen onnistumisen kannalta erityisen tärkeitä ja auttavat tekemään hyvää kehitystyötä:

1) Kehitysjono

Kehitysjonon pitää olla määritettynä hyvissä ajoin. Sen ei tarvitse olla täydellinen, vaan ennen kaikkea näkemys projektin tärkeimmistä kokonaisuuksista. Prosessikuvauksia on hyvä tehdä jo aikaisessa vaiheessa

2) Arkkitehtuurityö

Arkkitehtuurityöhön pitää panostaa – eli miettiä miten järjestelmä tullaan toteuttamaan niin, että se on dynaaminen ja laajennettava.

3) Automaatiotestaus

Automaatiotestauksen tulee olla alusta asti mukana kuvioissa, ja määrittelyt kulkevat käsi kädessä sen kanssa. Hyvä määrittely on kuvaus siitä, miten kukin osuus pitää testata.

Monitoimittajaympäristö vaatii tiivistä yhteistyötä

On kuvaavaa, että Lilja haluaa aloittaa twodayn tiimin esittelyn asiakkaan puolelta projektiin tulleesta tuoteomistajasta – tuoteomistaja nimittäin on monessa mielessä projektin onnistumisen avainhenkilö. HUSin Susanna Hanelius-Leppälä saa Liljan varauksettomat kiitokset: taitava selittämään, miten monimutkaisten asioiden kuuluu toimia, pystyy näkemään laajan kokonaisuuden ja sukeltamaan pieniin yksityiskohtiin. Apuna ovat olleet twodayn tiimin määrittelijät.

”Kuvasimme määrittelijöiden kanssa HUSin työnkulkuja. Kuvaukset ja määrittelyt auttavat ymmärtämään, mitä järjestelmän tuleva käyttäjä, HUSin työntekijä siis, haluaa tehdä”, Lilja sanoo.

HUS-projektin asiakaslaskutustiimi on ollut 15–20 hengen vahvuinen, ja naapurissa, HUSin organisaatiolaskutuksen parissa, on tehnyt omaa työtään vastaavan kokoinen tiimi Vincitiltä. Lisäksi HUS-projektin parissa ahkeroi integroivia ja testaavia tiimejä – todellinen monitoimittajaympäristö siis, ja sen mukaiset ovat olleet myös vaatimukset eri tiimien yhteistyön sujuvuudesta. ”Yhteisponnistus”, tiivistää Lilja.

Lilja itse on toiminut HUS-projektin alusta lähtien Scrum Masterina eli ketterän kehitystiimin valmentajana. Hän kertoo viihtyvänsä monitoimittajaympäristössä ja nauttivansa verkostoitumisesta, yhdessä innovoimisesta ja oppimisesta.

twodayn tiimi toimii läpinäkyvästi

twodayn tiimin työskentely on Liljan mukaan ollut erinomaisen itseohjautuvaa. Porukka on auttanut mielihyvin toinen toistaan ja käyttänyt pitkiäkin aikoja pulmatilanteiden ratkaisemiseen yhdessä.

Tiimin itsenäisyys ja sitoutuminen oma-aloitteisuuteen on ollut tärkeä tekijä projektin onnistumisessa. Kun vielä muistetaan, että hanke on toteutettu korona-aikana, jolloin suurin osa tiimiläisistä ei edes tavannut livenä, porukan hyvä fiilis on todella hieno onnistuminen”, Lilja sanoo.

Myös asiakkaat arvostavat projektin aitoa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, sillä silloin asiakas pääsee kiinni tiimin tekemiseen ja pystyy ohjaamaan työn suuntaa. Lilja antaa tästä esimerkin: "Etenkin työn alkuvaiheessa tiimi halusi asiakkaalta nopeasti palautetta. Niinpä järjestettiin demotilaisuuksia, joissa sidosryhmät pääsivät antamaan palautetta kahden viikon kehityssprintin jälkeen."

Omassa tehtävässään Lilja kokee keskeisimmäksi viestintäkanavien pitämisen auki. Hän varmistaa, että oikeat ihmiset löytävät tavat keskustella keskenään. Scrum Masterin pelikenttää on se, että tieto saadaan liikkumaan.

”Tuoteomistaja ymmärtää parhaiten, mitä järjestelmällä halutaan tehdä. Kehitystiimi taas tietää, miten se toteutetaan. Minun tehtäväni on varmistaa, että molemmat osapuolet ymmärtävät asiat samalla tavalla”, Lilja sanoo.

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä.

Tarvitsetko osaavia ohjelmistokehittäjiä tai apua haasteiden ratkaisemiseen? Ota meihin yhteyttä alla olevan lomakkeen kautta, niin laitetaan asiat rullaamaan.

Onnistumisia muiden asiakkaidemme kanssa

Tekoälyn avulla julkisissa hankinnoissa tarvittava tieto löytyy helposti

Hansel on luonut kanssamme laajan, yli 400-sivuisen, Julkisten hankintojen käsikirjan pohjalta helppokäyttöisen AI-avustajan, joka tarjoaa vastauksia käsikirjan sisältöä koskeviin kysymyksiin. Projekti osoittaa, miten tekoälyn avulla voidaan tehostaa toimintaa ja säästää julkisia varoja.

Skanska Kodit modernisoi liiketoiminnan ohjauksen Microsoft-pilven avulla

Skanska Kodit uudisti kanssamme rakennuttamisen ja asumisen liiketoimintaansa ohjaavan järjestelmän Microsoft-pilveen perustuvalla, Dynamics 365 - ja Power Platform -pohjaisella ratkaisulla.

Fintraffic Mobiili lisää liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta

Fintrafficin erityistehtävänä on turvata yhteiskunnan, viranomaisten ja elinkeinoelämän tarvitsemat välttämättömät liikenteenohjauspalvelut ja varmistaa toimintavarmuus normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Työn keskiössä Fintrafficilla ovat älykkäät liikenteenohjauspalvelut, digipalv...