Ajan tasalla oleva Business Intelligence -strategia antaa sinulle ja yrityksellesi uniikin mahdollisuuden ymmärtää sekä asiakkaan käyttäytymistä että markkinoiden kokonaistilannetta, ja sen vuoksi oikeanlainen BI-strategia on vahva kilpailuvaltti.
Kun olet kehittämässä BI-strategiaasi, aloitat jostakin liiketoimintakriittisestä haasteesta, jonka tahdot ratkaista. Kun etsit keinon ratkaista sen, löydät myös oikeat henkilöt sekä teknologiat, jotka tukevat sinua myös myöhemmissä ratkaisuissa.
Nämä vinkit auttavat sinut alkuun BI-strategiasi kanssa:
1. Tunnista tarpeesi
Hyvä BI-projekti alkaa keskustelulla siitä, mihin päämäärään projekti pyrkii. Mikä on tavoitteemme? Yrityksesi on kohdannut haasteen, jonka ratkaisuun tarvittava data on jo olemassa, mutta sitä ei ole osattu tulkita, yhdistää faktoihin tai löytää oikealla hetkellä.
Esimerkiksi tämän datan visualisointi helposti ymmärrettävään muotoon, jotta sitä tarvitsevat henkilöt hyötyvät siitä parhaalla tavalla, on erittäin tärkeää. Tällainen tarve voi toimia pohjana sille muutokselle, kuinka yrityksenne kohtelee dataa jatkossa.
2. Määritä onnistumisen kriteerit
Päättääksesi strategiasi tavoitteet sinun tulee määrittää, millä mittareilla onnistumista mitataan. Strategian jalkauttamisen jälkeen etenemistä pitää voida mitata luotettavilla mittareilla. Kuinka muuten tietäisimme, että olemme saavuttaneet jotakin konkreettista?
Onnistumisen kriteerejä voidaan määrittää yhdessä asiantuntevien konsulttiemme kanssa aivoriihessä. Keskusteluun ovat tervetulleita kaikki liiketoiminnan kehitykseen osallistuvat henkilöt, ja yleensä lopputuloksena onkin luova ja oivaltava keskustelu yrityksen nykytilasta sekä tulevaisuudennäkymistä. Yhdessä löydämme varmasti kaikkia miellyttävät mittarit.
Voidaanko BI-strategian myötä toteutuneita parannuksia sanoa onnistumiseksi vaikka kehitys ei ole vielä huipussaan? Tarvitsemme seurantaa ja reaaliaikaista analyysia, jotta tiedämme, minkä kaliiberin kehitys on mahdollista.
3. Kuinka pääsemme maaliin?
Kun olet määrittänyt tavoitteesi sekä menestymisesi mittarit, on aika määrittää, kuinka saavutat haluamasi. Ennen monet käyttivät BI-strategian kehitykseen järjestelmäkeskeistä lähestymistapaa, mutta modernimpi lähestymistapa keskittyy tarpeisiin käytettävän teknologian sijaan.
Tarpeisiin keskittyvän metodin avulla näet hyödyt nopeammin ja saat paremman kontrollin kehityssuunnasta. Voit aloittaa näistä kysymyksistä:
- Ketkä ovat päätöksentekijöitä?
- Mitä tietoa he tarvitsevat päätöstensä tueksi?
- Mitkä ovat syitä ja mitkä ovat seurauksia?
- Mistä saamme ajantasaista ja oikeaa dataa?
- Miten voimme varmistua datan laadusta ja miten sitä voi parantaa?
- Miten tieto voidaan visualisoida parhaalla mahdollisella tavalla?
On tärkeää saada kattava kokonaiskatsaus siihen, mitä järjestelmiä yritykselläsi on tällä hetkellä käytössä ja mitä dataa niissä on saatavilla. Voit olla myös halukas luopumaan nykyisistä toimintamalleistasi saavuttaaksesi asettamasi tavoitteet. Se ei tarkoita, että vanhat toimintamallisi olisivat yksiselitteisen huonoja, se tarkoittaa vain, että uusien haasteiden ja kehityksen edessä tarvitset myös uusia ajatusmalleja.
Luotettava kumppani mukaan
Tärkeä osa strategiaasi on myös määrittää, ketkä tulevat olemaan osa BI-tiimiäsi. Sinulla täytyy olla kanssasi ihmisiä, joilla on kykyä ja kapasiteettia johtaa projektiasi. Koska BI-projektit ovat liiketoiminnalle keskeisiä, on tarpeen uskoa kehitysprojekti sellaisiin käsiin, jotka omistautuvat sille ja janoavat sen haasteiden ratkaisemista.
Toiset BI-strategiat ovat toisia yksityiskohtaisempia ja kuvaavat jopa arkkitehtuurisia muutoksia. Tärkeintä on kuitenkin vastata kysymyksiin; keitä me olemme, mitä meiltä jo löytyy ja mitä vielä tarvitsemme saavuttaaksemme määrittelemämme tavoitteet.
Näiden asioiden määrittämisen jälkeen voit aloittaa strategian jalkauttamisen, ja kehitys voi alkaa! Olemme mielellämme mukana aloitusvaiheissa sekä toteutuksessa, voit jutella BI-strategiasi tarpeista kanssamme luottamuksella. Meiltä löytyy Suomen vahvimpiin kuuluvaa osaamista ja meillä on aito halu kehittää suomalaisten yritysten ja palveluiden BI-kyvykkyyttä.
Voisimmeko auttaa yritystäsi BI-strategian kanssa?
Ota yhteyttä Janne Sipilään (janne.sipila@twoday.com, +358 50 486 1131) niin katsotaan yhdessä juuri teille sopiva ratkaisu!