Skip to content

Monimuotoisuus edistää innovaatioita IT-alalla

Mar 8, 2023 12:00:00 AM twoday

Naistenpäivänä juhlistetaan naisten saavutuksia ja roolia yhteiskunnassa. IT-alalla naisten osuus alan ammattilaisista on edelleen selvästi miehiä pienempi: vuonna 2021 Suomessa IT-alalla työskentelevistä naisia oli (hieman lähteestä riippuen) hivenen alle kolmannes. Vaikka edistystä onkin viime vuosina tapahtunut roimasti, naisten osuus ja asema IT-alalla tarvitsee edelleen huomiota ja panostuksia.

Miksi IT-alalla tarvitaan enemmän naisia?

IT-alalla tarvitaan enemmän naisia monesta eri syystä. Yksi tärkeimmistä on monimuotoisuuden edistäminen. Naiset tuovat erilaisia näkökulmia ja kokemuksia IT-alalle, mikä edistää innovaatioita ja auttaa luomaan kestäviä teknologioita.

Monimuotoisuudessa ei tietenkään ole kyse pelkästään naissukupuolesta, vaan IT-alalle, kuten kaikille aloille, tarvitaan mahdollisimman paljon erilaisten ihmisten erilaisia näkemyksiä, ajattelua ja osaamista: miehiä, naisia, muunsukupuolisia, eri ikäisiä ihmisiä erilaisista taustoista ja kulttuureista, ja niin edelleen.

Sukupuolten väliset erot palkoissa, uran etenemismahdollisuuksissa ja muissa työoloissa ovat yleisiä myös IT-alalla. Tasa-arvon edistäminen on tärkeää, jotta kaikilla alalla työskentelevillä on yhtäläiset mahdollisuudet menestyä ja saavuttaa täysi potentiaalinsa. Toimialojen sukupuolittuneisuus ei saisi rajoittaa kenenkään mahdollisuuksia työskennellä tietyillä aloilla ja menestyä urallaan.

Tarvitsemme lisää naisia IT-alalle myös siksi, että alalla on jatkuvasti kasvava pula osaavista ja taitavista työntekijöistä. Naiset ovat tärkeä osa potentiaalista työvoimaa, jota ei tällä hetkellä hyödynnetä tarpeeksi. IT-ala ei myöskään aina näyttäydy välttämättä kovin mielenkiintoisena alana uravalintojaan tekeville naisille, koska tietoa alan erilaisista uramahdollisuuksista ei ole tarpeeksi. Siksi onkin tärkeää tuoda esiin naisille roolimalleja IT-alalta ja kertoa alan monipuolisista työmahdollisuuksista. 

Halusimme kantaa kortemme kekoon ja kertoa muutaman meillä eri tehtävissä työskentelevän naisen terveiset ja vinkit alasta haaveileville: twoday-blog-viivi-1

Viivi, Process Development Consultant

Mikä on mielestäsi parasta IT-alalla työskentelyssä?

“Joustava etätyö on tietysti ihan parasta! Jos tekee mieli jäädä pieruverkkareissa kotisohvalle nuttura vinossa koodaamaan niin se onnistuu – joskus on toki kiva myös laittaa vähän lilaa luomiin ja suunnata toimistolle.”

Mitä ominaisuuksia IT-alalla mielestäsi tarvitaan tai millainen tyyppi mielestäsi sopii IT-alalle?

“Tietysti pieni nörttiys on aina hyvästä, kun joutuu tietokone käden jatkeena työskentelemään. Kuitenkin stereotypia siitä, että kaikki IT-alalla työskentelevät ihmiset olisivat hiljaisia, pimeässä huoneessa nököttäviä introvertteja, ei pidä laisinkaan paikkaansa – meitä on ihan joka lähtöön ja jokainen saa olla juuri niin rempseä tai ujo, kuin sattuu olemaan. Siis kaikenlaiset tyypit sopivat IT-alalle!”

Miksi IT-alalle tarvitaan enemmän naisia?

“Monimuotoisuus jokaisella alalla on mielestäni vain hyväksi. Usein vaikkapa miesten ja naisten välillä ajattelussakin voi olla eroja, minkä vuoksi useamman eri sukupuolen edustajat tuovat lisää näkökulmaa tilanteeseen kuin tilanteeseen.”

Mitä muuta haluat sanoa?

“Jokaiseen työhön hakiessa tulee mietittyä, että osaakohan nyt tarpeeksi ja kehtaako sen vuoksi edes hakea. Se selviää vain ja ainoastaan hakemalla! Jokainen työtehtävä alkaa perehdytyksellä ja olen itse tullut siihen tulokseen, että IT-alalla työskentely on jokapäiväistä oppimista!”twoday-blog-maijuriina-2

Maijuriina, Software developer

Mikä on mielestäsi parasta IT-alalla työskentelyssä?

“IT-alalla työskennellessä ollaan liitoksissa moniin eri aloihin, kun teknologia nivoutuu koko ajan vahvemmin osaksi ihmisten arkea. Se tuo paljon yllättävääkin vaihtelua työhön. Voin myös luottaa, että teknologia-ala työllistää minut luotettavammin kuin moni muu ala.”

Mitä ominaisuuksia IT-alalla mielestäsi tarvitaan tai millainen tyyppi mielestäsi sopii IT-alalle?

“IT-ala vaatii uteliasta ja luovaa mieltä sekä sinnikästä halua kehittyä, oli taitotaso mikä tahansa. Etenkin opiskelujen tai uran alussa vastoinkäymisistä lannistuminen tulee vain kehittymisen tielle, koska jokainen meistä aloittaa jostain ja oppii omalla tavallaan. Epäonnistumisen tunteisiin ei kannata jäädä kiinni, vaan jatkaa eteenpäin tehdystä oppien. Työn iloa lisää se, jos nauttii ongelmanratkaisusta ja osaa löytää onnistumisen tunteita pienistäkin paikalleen sopivista palasista isossa palapelissä, johon IT-ratkaisuja voi usein verrata.”

Miksi IT-alalle tarvitaan enemmän naisia?

“IT-alalle tarvitaan ylipäätään mahdollisimman paljon erilaisia ihmisiä – ihmisiä eri taustoista, eri koulutusaloilta ja erilaisista elämäntilanteista ja arvomaailmoista. Mitä homogeenisempi mikään yhteisö on, sitä vähemmän uusia näkökulmia se osaa tuottaa. IT-ala on innovaatioiden ala ja stereotyypin ulkopuolelta saapuvalla sekalaisella kattauksella kaikenlaisia ihmisiä pystytään kehittämään entistä parempia ja monipuolisempia ratkaisuja meille kaikille.”twoday-blog-sirpa-1-1

Sirpa, Content Specialist

What is the best thing about working in IT?

“Diversity! ICT is not just coding all day every day. In some jobs, coding skills are not even required. Usually working life in ICT is very flexible with no requirements of working in a certain location or, in some cases, at a certain time.”

What qualities are needed in IT, or what type of person do you think is right for IT?

“There are many qualities that are needed and handy, it depends a lot on the job, team, company, whatever. I might say that you need good communication and team working skills, despite all the nerd stereotypes! Of course, curiosity and interest for the job are essential, but that's similar in every job, not just ICT.”

“What I'd like to point out is that even if mathematics and science are thought to be requirements for ICT or any technologic branch, that doesn't mean everyone should be some mathematical super genius. That's not the point. What you need is the ability to think logically.”

Why do we need more women in IT?

“Nowadays ICT business and products affect every one of us. So there's an urgent need for diversity in designing, creating and testing them. There are lots of examples of applications that have somehow forgotten women, half the population (such as an extensive health tracking application with no menstrual cycle tracking, speech recognition softwares that have problems with higher voice). Another thing is that ICT needs more and more professionals. 'Nuff said.”twoday-blog-Marketta-1

Marketta, Senior Business Intelligence Consultant

Mikä on mielestäsi parasta IT-alalla työskentelyssä?

“Olen ollut alalla 18 vuotta ja kokenut monenlaista. Työnantaja on vaihtunut useasti ostojen ja myyntien kautta. Olen ollut myös osakkaana uudessa it-alan yrityksessä. Mahdollisuuksia tullut eteen enemmän kuin olisi koskaan uskonutkaan. Palkka on hyvä verrattuna moneen muuhun naisten perinteisempään työhön verrattuna.”

Mitä ominaisuuksia IT-alalla mielestäsi tarvitaan tai millainen tyyppi mielestäsi sopii IT-alalle?

“Tässä työssä tarvitaan loogista ajattelukykyä, eli naisen logiikka sopii tähän työhön oikein mainiosti.”

Miksi IT-alalle tarvitaan enemmän naisia?

“Naiset ovat huolellisia ja pystyvät hallitsemaan isojakin kokonaisuuksia. Naiset osaavat myös olla ihmisläheisiä työssään niin työkavereiden kuin asiakkaiden kanssakin.”

Mitä muuta haluat sanoa?

“IT-alalla on monia työmahdollisuuksia ja kaikille löytyy itselle sopiva työnkuva. Uran kehitysmahdollisuuksia on monia.”twoday-blog-laura-1

Laura, Consultant, Process Development

Mikä on mielestäsi parasta IT-alalla työskentelyssä?

“IT-alalla parasta on itseäni kiinnostavat työtehtävät ja mukavat kanssani samanlaisia kiinnostuksenkohteita omaavat työkaverit.”

Mitä ominaisuuksia IT-alalla mielestäsi tarvitaan tai millainen tyyppi mielestäsi sopii IT-alalle?

“IT-alalta löytyy niin iso kirjo erilaisia työtehtäviä, että varmasti kaikille ja kaikenlaisille ihmisille löytyy jotain mielenkiintoista.”

Miksi IT-alalle tarvitaan enemmän naisia?

“Minusta on tärkeää että IT-alalla on ihmisiä erilaisista taustoista erilaisin ajatuksin ja ideoin.”
Hyvää naistenpäivää!

Ps. Jos sinua kiinnostaa työ- tai harjoittelupaikka IT-alan monipuolisissa tehtävissä, kurkkaa urasivuiltamme millaista meillä on työskennellä sekä vapaana tällä hetkellä olevat pestit. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit