Skip to content

Korkeuksiin tiiminvetäjä Ilkan avulla

Oct 11, 2019 12:00:00 AM twoday

Ilkka Toivanen on omalla työurallaan päässyt tutustumaan tietotekniikka-alaan monesta eri kulmasta; suoritettuaan tietoliikennetekniikan tutkinnon Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa (LUT) ja tehtyään diplomityön paikalliselle ohjelmistoalan yritykselle hän aloitti esihenkilötehtävissä vuonna 1997.

Ilkka työskentelee twodayn Lappeenrannan toimistolla noin 50 ohjelmistokehittäjän esihenkilönä ja vastaa tuotekehityspalveluiden yksikön tuote- ja sovelluskehitysprojekteista.

"Tehtäväni on mahdollistaa asiantuntijoiden menestyminen työssään. Esihenkilönä katson, että puitteet ja työvälineet ovat kunnossa ja tiimiläiset voivat keskittyä päivittäiseen työhönsä häiriöttä.”

Ilkan tiimi koostuu monen teknologian ja osaamisalan asiantuntijoista. Ilkan mielestä heidän kanssaan on ilo työskennellä ja seurata, miten he kehittyvät työssään. Parhaita kokemuksia tuovat tilanteet, joissa projektitiimin kokeneet ja nuoret asiantuntijat oppivat toinen toisiltaan.

visma-consulting-uratarina-ilkka-toivanen-kuvituskuva-2

Suuren osan vapaa-ajastaan Ilkka viettää toteuttamalla lapsuuden ajan haavetta ilmailun ja lentämisen parissa. 

Lentäminen vaatii “jalat maassa” -asennetta

Lapsuudessa herännyt kiinnostus lentokoneita ja lentämistä kohtaan oli mielessä opiskelujen ja perheen perustamisen ajan. Lopulta Ilkka päätti, että lentolupakirja on hankittava ennen 40-vuotispäivää. Taipumus vastuunkantoon on ulottunut harrastusten puolellekin, sillä Ilkka toimii Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen puheenjohtajana ja ohjaa noin 140 ilmailusta kiinnostunutta jäsentä.

Lentäminen on vaativa harrastus. Siinä ei voi tehdä mitään puoliksi. 

"Lentäminen vaatii keskittymistä ja huolellista valmistautumista sekä riskien minimointia. Turvallisuuden on oltava koko ajan mielessä. Tietyllä tavalla tämä peilaa myös meidän projektejamme: riskit minimoidaan ja asiat tehdään huolellisesti.”

Lentäminen vaatii keskittymistä ja huolellisuutta jo maan kamaralla. Valmistelut tehdään kymmenen kertaa huolellisemmin kuin vaikkapa autolla ajoon lähtiessä. Tarkistetaan lentosäät, esimerkiksi Puolustusvoimien ilmatilarajoitukset ja -varaukset sekä polttoaine-, massa-, tasapaino- sekä navigointilaskelmat. Matkalennoille tehdään lentosuunnitelma, joka lähetetään Eurocontrolin järjestelmään. Kone käydään fyysisesti läpi. Kaiken kaikkiaan yhtä lentoa voidaan valmistella jopa parin tunnin ajan.

visma-consulting-uratarina-ilkka-toivanen-kuvituskuva-3

Jokaiselle lennolle on aina syy

Vaikka Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen nelipaikkaisessa moottorikoneessa onkin taloudellinen ja ympäristöystävällinen EU:n melunormit täyttävä diesel-moottori, koneella ei lennetä huvikseen. Jokainen lento on aina vähintään harjoituslento.

Kesäisin Ilkka lentää sekä Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen että Imatran Ilmailukerhon metsäpalojen tähystyslentoja sekä satunnaisesti kadonneiden etsintälentoja. Yleishyödyllistä lentotyötä tehdään myös omien lentojen aikana: juhannusyönä 2019 Ilkka paikansi Mikkelin seudulla kaksi salaman sytyttämää metsäpaloa ja ohjasi paloauton toiselle palopaikalle. Poliisilta voi tulla pyyntöinä myös ajoneuvo-, henkilö- ja vene-etsintöjä. 

"Etsintäharjoituksissa, joissa oli mukana lentokone sekä auto-, koira- ja jalkapartioita, viidessä harjoituksessa kuudesta lentokone löysi kohteen ensimmäisenä. On mukavaa tietää, että voi auttaa tositilanteenkin sattuessa.”

visma-consulting-uratarina-ilkka-toivanen-kuvituskuva-1

Parhaiden lentosäiden puolesta lentäminen painottuu maalis-lokakuun välille, mutta Ilkka jatkaa teeman parissa vuoden ympäri kotonaan kirjahyllyn ääressä. Tällä hetkellä kirjanmerkki on erään hävittäjälentäjän elämäkerran sivujen välissä. 

Harrastuksesta puhuessaan Ilkasta huokuu sisäinen palo ilmailua kohti. Keskustelun lopuksi hän kysyykin, mistä lentäjän yleensä voi tunnistaa. No siitä, että lentäjä kyllä kertoo olevansa lentäjä pian keskustelun alettua! 

Ilkka on helposti lähestyttävä ja huumorintajuinen esihenkilö, joka tuntee puitteet, työkalut ja meidät! Hänen tiimissään voi olla paikka juuri sinulle: tutustu avoimiin työpaikkoihimme.

Aiheeseen liittyvät artikkelit