Skip to content

5 hyvää syytä palkata ohjelmistorobotti

Dec 4, 2018 1:55:00 PM Veli-Pekka Mustonen

Digitalisaation, automaation ja tuottavuuden kasvun merkitys on tämän päivän Suomessa suurempi kuin koskaan aiemmin. Tuottavuuden kasvua haetaan lukemattomilla eri tavoilla. Hype-teknologioiden hälyn takaa pilkistää yksi tuttu ja hyväksi todettu teknologia, jolla tuottavuuden nousua voi hakea suurimmassa osassa suomalaisista organisaatioista. Puhun vanhasta kunnon ohjelmistorobotiikasta, eli RPA:sta. RPA:n avulla on helposti saavutettavissa oikeita liiketoimintahyötyjä vaivattomasti ja pienin investoinnein.

Modernien RPA-teknologioiden avulla uusien “robottien” konfigurointi on helppoa. Käyttäjän näytöltä voidaan kaapata toiminnot ja valjastaa robotti hoitamaan manuaaliset, toistuvat ja kuormittavat työvaiheet. 

Yleisiä ja todistetusti tehokkaita käyttökohteita ohjelmistorobotiikalle ovat: 

  • kun tarkastettavia / käsiteltäviä tietoja on paljon, esimerkiksi talous-ja henkilöstöhallinto
  • toistuvat työtehtävät, esimerkiksi kirjanpito ja tilausten vastaanotto
  • manuaalinen tiedonsyöttö
  • tiedon kerääminen useasta lähteestä
  • suurten tietomäärien tarkastaminen / korjaaminen 

RPA: n käyttöönoton avulla on mahdollista vapauttaa työntekijöitä manuaalisista toistuvista tehtävistä, jotka voivat viedä jopa 30% työajastamme. 

Joten, tässä viisi hyvää syytä, miksi ohjelmistorobotiikka kannattaa: 

 

  1. Toimivaa ja testattua teknologiaa: RPA ei ole hype, se on testattua ja kypsää teknologiaa.
  2. Kustannukset ja nopeus: Ohjelmistorobotin kustannukset ovat keskimäärin alle kolmasosa vastaavasta henkilötyömäärästä. Robotti ei tarvitse taukoja ja on töissä 24/7. Tyypillisesti RPA:n ROI on noin 30-200% ensimmäisenä vuotena.
  3. Tarkkuus: Ohjelmistorobotit eivät tee inhimillisiä virheitä; ne eivät laske väärin, tee kirjoitusvirheitä ja niiden keskittymiskyky on aina 100%. Jos robotti törmää epätavalliseen tapahtumaan, se siirtää sen automaattisesti ihmisen arvioitavaksi.

  4. Skaalautuvuus: Robottityöntekijöitä on aina töissä tarvittava määrä. Niitä voidaan helposti lisätä tai poistaa käytöstä aina tarpeen mukaan. Katso täältä tarkempia vinkkejä RPA:n skaalaamiseen, niin vältät yleisimmät virheet.

  5. Yksinkertaisuus & Analytiikka: RPA-ohjelmisto on helppo implementoida, se on ei-invasiivinen eikä tarvitse API-rajapintoja. Lisäksi se tarjoaa valtavasti tietoa suorituskyvystään: mitä robotti tekee, kuinka monta transaktiota on prosessoitu, kuinka monta poikkeusta ilmeni. Tämän tiedon avulla voidaan tunnistaa ongelmakohdat ja tehostaa toimintaa.


Kiinnostuitko ohjelmistorobotiikasta tai muista automaatioratkaisuista? 

Ota yhteyttä Outi Mattilaan (Head of Process Development): outi.mattila@twoday.com / 040 900 2802, niin jutellaan lisää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit